1-1 drills: “handje klap”

Geplaatst: 20 maart 2010 in 1-0 offense drills, 1-1 drills, Drills, Perimeterplay
Tags:, ,

1-1 drills zijn vanaf jonge jeugd in mijn beleving onontbeerlijk. Veel te vaak worden 1-0 fundamentals “droog” geoefend, echter wordt er geen vervolg gemaakt met een 1-1 oefening waar men dus met een verdediger (onder druk) de geoefende stof tot uitvoering moet brengen. In onderstaande oefening word de 1-1 geoefend, met de bijhorende V-cut. Het is dan ook de bedoeling dat de spelers onder de ring een scherpe V-hoek maken, en veranderen van richting en snelheid. Organisatorisch:

1-0: speler 1 loopt richting een vast punt in de bucket, verandert daar van richting en snelheid (V-cut) en komt vrij op de perimeter. Daar ontvangt hij/zij de bal, pivoteerd naar het bord (oefen zowel front- als reverse pivots), maakt een jabstep, open step/crossoverstep, en gaat hard naar het bord.
1-1: nu staat er een verdediger met zijn beide handen vooruitgestoken, en loopt speler 1 richting deze verdediger. Bij de verdediger aangekomen, tikt ie met beide handen de handen van de verdediger aan, maakt een cheat-step, en maakt een V-cut naar de perimeter. De verdediger vervolgens probeert de aanvaller intensief te verdedigen, en bij het ontvangen van de bal probeert de aanvaller onder druk richting de basket te pivoteren, en zijn verdediger te verslaan.    

1-0 drill na V-cut

D1

Teaching points:
1: Laat de aanvaller een scherpe hoek maken zodra aangekomen bij de verdediger. laat hem ook echt contact maken met de verdediger , een cheat-step maken en als het ware met de rug/kont afzetten (‘bumpen’) tegen de verdediger. Zodra je verandert van richting, ook explosief versnellen!
2: Communicatie tussen aanvaller en verdediger: De pass komt altijd van 2 kanten, de passer en vanger. De passer moet goed kijken wanneer ie een pass KAN geven en de aanvaller moet duidelijk aangeven wanneer hij een pass WIL hebben (oogcontact en bal vragen). Vervolgens moet de passer weer kijken of hij de pass KAN geven op het moment dat de ontvanger de bal WIL hebben. Kortom, een moeilijk proces tussen aanvaller 1 en 2, die dus goed moeten communiceren. 
3: Bij het vangen van de bal staan je voeten vaak in een lijn naar de ring. Maak een front pivot of een reverse pivot en “face the basket”. Bij het pivoteren denk aan de positie van de bal (beschermen), als je de bal voorlangs naar de andere kant van het lichaam brengt, doe dit dan hard en aggressief. Laat de bal net niet de grond raken (zo laag mogelijk). Laat zien aan de verdediger dat je hem wil passeren, en zorg met aggressieve “jabs” en/of fakes dat je verdediger zijn positioneel voetenwerk moet aanpassen. Op DAT moment counteren en hard naar het bord driven (read the defender / defense).

Plaats een reactie